Gradnja klasične, opečne hiše ali montažne hiše

Pri gradnji hiše se lahko odločite med gradnjo montažne ali klasične hiše. Obe vrsti gradnje imata svoje prednosti in slabosti, zato je odločitev odvisna od vaših želja, potreb in finančnih zmožnosti.

 
Montažna hiša je hiša, ki se gradi iz predhodno izdelanih gradbenih elementov v tovarni ali na gradbišču. Montažne hiše so hitreje zgrajene, saj se izdelani gradbeni elementi na gradbišču samo še sestavijo. Montažne hiše so običajno cenejše od klasičnih hiš, imajo pa tudi nekaj slabosti. Montažne hiše so običajno manjše in manj stabilne od klasičnih hiš, zato so lahko manj primerne za območja z močnejšimi vremenskimi pogoji. 
 
Klasična hiša pa se gradi po klasičnem gradbenem postopku, kjer se zidajo zidovi in postavljajo ostrešja. Gradnja klasične hiše je običajno dražja in traja dlje časa, vendar pa je hiša na koncu bolj stabilna in bolj primerna za različne vremenske pogoje. Klasična hiša je običajno večja in ima več prostora kot montažna hiša.
 
Pri izbiri med gradnjo montažne ali klasične hiše je treba upoštevati tudi morebitne omejitve na gradbenem zemljišču, kot so na primer predpisi o gradnji, velikost parcel in podobno. Pomembno je tudi upoštevati vaše potrebe po velikosti, funkcionalnosti in dolgoročnem vzdrževanju hiše.
 
Vsekakor je priporočljivo, da se pred odločitvijo posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo lahko svetoval glede pravilnosti in zakonitosti gradnje ter vam pomagal izbrati vrsto gradnje, ki bo najbolj ustrezala vašim potrebam.