Kaj se zgodi z nepremičnino, stanovanjem, hišo ob ločitvi

Kaj se zgodi z nepremičnino ob ločitvi je odvisno od različnih dejavnikov, kot so vrsta lastništva, dogovor med zakoncema, zakonski postopki in drugi dejavniki.

Sklenitev zakonske zveze oziroma nastanek zunajzakonske skupnosti ima določene posledice tudi na premoženjskopravnem področju zakoncev/zunajzakonskih partnerjev. Ločitev je razlog za delitev premoženja. Pri delitvi premoženja se upošteva, kaj sta zakonca ustvarila med trajanjem zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti v skupnem gospodinjstvu.

Če sta zakonca skupaj lastnika nepremičnine, lahko nepremičnino prodata ali ena stranka lahko odkupi delež druge stranke. V primeru, da nista sposobna doseči dogovora o delitvi premoženja, se bo o tem odločalo v sklopu postopka razveze zakonske zveze, ki ga vodi sodišče. 
 
V primeru, da je nepremičnina v lasti enega od zakoncev, ta običajno ostane v lasti tistega zakonca. Vendar pa je možno, da sodišče odredi prodajo nepremičnine in razdelitev izkupička med zakoncema, če je to potrebno za izpolnitev preživninskih obveznosti ali če je razdelitev premoženja po drugih kriterijih v korist obeh zakoncev.
 
Pomembno je vedeti, da so pravila glede delitve premoženja v primeru ločitve različna v različnih državah in da se lahko tudi v vsaki posamezni situaciji pojavijo posebne okoliščine, ki lahko vplivajo na delitev premoženja. Zato je vedno priporočljivo posvetovati se z ustrezno pravno strokovno osebo, kot je na primer odvetnik ali notar, za nasvet o specifični situaciji.
 
V nepremičninski agenciji Bidom d.o.o. nepremičnine razumemo, da je prodaja nepremičnine lahko težka in stresna odločitev, zato vam želimo ponuditi brezplačni posvet.
 
Rezervirajte svoj termin za brezplačen posvet – 041 286 883