Selitev v manjše stanovanje je lahko nova priložnost za bolj udobno življenje starejših oseb, upokojencev

Starejše osebe, ki  živijo v velikih družinskih hišah, se pogosto soočajo s težavami pri vzdrževanju teh prostorov. Velike hiše zahtevajo veliko čiščenja, vzdrževanja in pogosto tudi dražje ogrevanje. To lahko postane breme za starejše osebe, ki imajo manj fizične energije in finančnih sredstev za obnovo in vzdrževanje stavb.

Starejšim osebam lahko pomagajo pri iskanju manjših in bolj funkcionalnih bivalnih prostorov, ki so lažje za vzdrževanje in omogočajo bolj udobno življenje. 

Nekatere od rešitev, ki jih lahko izkoristijo upokojenci, so:

  • Starejše osebe se lahko preselijo v manjše stanovanje ali hišo, ki je lažje za vzdrževanje in čiščenje.
  • Upokojenci si lahko poiščejo nov  dom v bližini trgovin, zdravstvenih ustanov in javnega prevoza, da se jim zmanjša potreba po vožnji.
  • Prilagoditev bivalnih prostorov za lažje bivanje starostnikov.  Preureditve stanovanj oziroma hiš za starejše; kot so, dvigala, rampe, široka vrata in prilagojene kopalnice.
  • Povezovanje s socialnimi storitvami, ki jih nudijo oskrbovana stanovanja, domovi za ostarele, ki jim lahko olajšajo življenje.
  • Upokojenci pogosto preuredijo bivalne prostore in živijo skupaj z mlajšimi družinskimi člani, ki jim pomagajo pri vzdrževanju in stroških bivanja.

Skrb za stare ljudi, ki potrebujejo pomoč okolja je v veliki meri prevzela država. Pospešeno se gradijo domovi za stare, zavarovanje za zdravstveno nego, profesionalno pomoč na domu in dnevne centre za stare ljudi. 

Pogosto si starejše osebe pomagajo same. Velike družinske hiše imajo pogosto dovolj visoko tržno vrednost, da zagotavljajo dovolj sredstev za nakup nove bivalne enote, manjše hiše, stanovanja. Upokojencem  lahko pomagamo pri iskanju manjših in bolj funkcionalnih bivalnih prostorov, ki so lažje za vzdrževanje in omogočajo bolj udobno življenje.