Vpliv inflacije na nakup in naložbe v nepremičnine

V času inflacije se cene dvigujejo, vzporedno s splošnim povečanjem cen na trgu, se večajo tudi cene nepremičnin. To ne velja za vse nepremičnine v Sloveniji. Nekaterim nepremičninam tudi v času inflacije vrednost pada. Povečanje vrednosti nepremičnin je pogojene z rastjo cen nepremični na lokalnem trgu, nizkimi stroški vzdrževanja in lokacijo nepremičnine, ki je zanimiva za kupce.

Vse nepremičnine ne dosegajo rasti cen in vsaka naložba v nepremičnine ni donosna.

Primer: družinska hiša na odročni lokaciji (Cerkno), na katero je lastnik družinsko navezan in se vsak teden vozi iz Ljubljane, da jo vzdržuje, ohranja urejeno, z velikimi letnimi stroški. Lokacija ne omogoča hitre prodaje.

Primer: stanovanje na privlačni lokaciji (Vrhnika) v bližini šole, ki je v dobrem stanju in zagotavlja stabilne prihodke iz oddaje stanovanja v najem in se bo v prihodnosti lahko hitro prodalo.

Nepremičnina, ki jo kadarkoli težko prodaš in na letni ravni ustvari veliko stroškov, NI NALOŽBA.


V kolikor želite ohraniti vrednost vaših prihodkov in se zaščititi pred inflacijo je nakup, naložba v nepremičnine dobra ideja za investitorje ali dolgoletne najemnike nepremičnin. Določene nepremičnine zagotavljajo dolgoročno stabilnost in rast premoženja. Naložba v nepremičnine je stabilna investicija, s katero imate možnost ustvariti dohodke iz najemnin, nepremičnino pa lahko tudi prodate, ko se njena vrednost poveča. 

Po letu 2020 inflacija v Sloveniji še kar traja. Razlog tiči predvsem v dvigu cen hrane, avtomobilov, gradbenih storitev …Če želite zaščiti in oplemeniti vrednost svojega denarja, je investicija nepremičnine pametna poteza. Naložba v nepremičnine je stabilna in varna ter predvidljiva. 

Prednosti naložbe v nepremičnine:

  • Zaščita pred inflacijo: Nepremičnine ohranjajo vrednost in lahko celo povečajo svojo vrednost v času inflacije.
  • Dolgoročna naložba: Nepremičnine predstavljajo dolgoročno naložbo s potencialom za stabilno rast premoženja.
  • Dohodek iz najemnin: Naložbene nepremičnine lahko prinesejo dodaten dohodek iz najemnin.

Vir informacij o cenah v letnih Poročila o trgu nepremičnin

Pomembna dejstva:

  • Povečanje cen nepremičnin: V zgodovini so se cene nepremičnin običajno zviševale skupaj z inflacijo. To pomeni, da lahko nakup nepremičnine deluje kot zaščita pred inflacijo, saj bo njena vrednost sčasoma rasla. Vse nepremičnine ne rastejo enako v vrednosti. Pomembno je izbrati nepremičnino na dobri lokaciji z nizkimi stroški vzdrževanja.
  • Višji stroški financiranja: Zmanjšanje dostopnosti kreditov zaradi višjih obrestnih mer otežuje nakup nepremičnine. Nakup nepremičnine zahteva znatna vlaganja. Pred nakupom je pomembno skrbno pretehtati finančno situacijo.
  • Zmanjšano povpraševanje: V primeru zmanjšanja potrošnje zaradi višjih življenjskih stroškov lahko pride do upada povpraševanja po nepremičninah in posledično do nižjih cen. Naložba v nepremičnine ni brez tveganja. Vrednost nepremičnin lahko pade, zlasti v primeru recesije.

Pred odločitvijo o nakupu nepremičnine se je nujno posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo pomagal oceniti vašo individualno situacijo in vam svetoval, ali je naložba v nepremičnine prava za vas.