Oddajnje nepremičnine v turistične namene za kratkoročni najem

Promovirajte svojo nepremičnino

Ko boste pripravljeni za oddajanje svoje nepremičnine v turistične namene, boste morali promovirati svojo ponudbo. To lahko storite prek spletnih platform za oddajanje turističnih nastanitev, nepremičniskih družb, oglasov v turističnih revijah ali prek družabnih medijev.

 

Poskrbite za ustrezno opremo in pohištvo

Da bo vaša nepremičnina primerna za turiste, boste morda morali namestiti dodatno opremo, kot so posteljnina, brisače in kuhinjski pripomočki. Poleg tega boste morda želeli ponuditi dodatne storitve, kot so čiščenje, pranje perila in prevoz.

oddajanje nepremičnine v turistične namene za kratkoročni najem
oddajanje nepremičnine v turistične namene za kratkoročni najem

Poskrbite za dokumetacijo

Pri oddaji mora lastnik oziroma stanovanje, hiša izpolnjevati pogoje za dejavnost: 

 • Dokazilo o lastninski  pravici v zemljiški knjigi.
 • Uporabno dovoljenje 
 • Soglasja solastnikov: v primeru večstanovanjske hiše mora nosilec dejavnosti pridobiti soglasja solastnikov; Stanovanjski zakon določa, da je treba za primere, ko se stanovanje v celoti porablja v druge namene – torej za opravljanje dejavnosti, pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov. Kadar pa želi lastnik stanovanja določno dejavnost opravljati v stanovanju, v katerem sicer živi, pa opravlja to dejavnost le v delu stanovanja, velja da mora pridobiti več kot 75% soglasje solastnikov, vključujoč soglasja vseh etažnih lastnikov, ki kakorkoli mejijo z njegovo stanovanjsko enoto.
 • Splošne pogoje, npr. požarni red, varnost inštalacij;
 • Posebne pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti, predpisane s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (pogoji se nanašajo na posIovne prostore, opremo in naprave, zunanje površine objekta ali nastanitve in storitve, kot npr:
  • minimalne tehnične pogoje,
  • pogoje glede storitev,
  • pogoje glede zagotavljanja varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu in
 • Ureditev stanovanja v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov, ki določa minimalne vrste in površine nastanitvenih prostorov, standarde opremljenosti in storitev glede na kategorijo.
 • Registrirajte svojo nepremičnino kot turistično nastanitev. To običajno pomeni, da se morate vpisati v registre turističnih nastanitev ali da morate pridobiti dovoljenje za oddajanje nepremičnine v turistične namene. Izpolnite vse potrebne obrazce in dokumente. Običajno boste morali oddati obrazec za oddajanje nepremičnine v turistične namene in dokazilo o lastništvu nepremičnine.