Provizija ob prodaji nepremičnine v Sloveniji: Kaj morate vedeti

Provizija nepremičninske agencije ob prodaji nepremičnine, znana tudi kot posredniška provizija, je pogost način plačila nepremičninskih agencij v Sloveniji. Pri tem modelu agencija prejme provizijo le, če uspešno proda vašo nepremičnino. To pomeni, da ne plačate nič vnaprej, ampak le v primeru, da vam posrednik dejansko najde kupca in proda nepremičnino.

Zakonska omejitev provizije:

  • Zakon o nepremičninskem posredovanju določa, da najvišja dovoljena provizija za posredovanje pri prodaji nepremičnine znaša 4% pogodbene vrednosti – vrednosti kupnine.
  • Pomembno je omeniti, da zakon ne predpisuje fiksne provizije, ampak določa le zgornjo mejo. Provizija se lahko določi prosto med nepremičninsko agencijo in stranko v okviru pogodbe o posredovanju.

Dodatne ugotovitve o proviziji ob prodaji:

  • Provizijo običajno plača prodajalec nepremičnine, ki je naročnik trženja nepremičnine.
  • Provizija se obračuna na podlagi končne pogodbene vrednosti nepremičnine, ki je določena v prodajni pogodbi.
  • Pred podpisom pogodbe o posredovanju se prepričajte, da dobro razumete pogoje sodelovanja z nepremičninsko agencijo, vključno z višino provizije in načinom njenega plačila.
  • Nepremičninski posrednik je motiviran za dosego čim boljše prodajne cene za vašo nepremičnino, saj je od tega odvisna višina njegove provizije.

Upam, da vam je ta informacija v pomoč pri razumevanju provizije ob prodaji nepremičnine v Sloveniji.